Ale já nejsem vůbec ohebný/á!

18.02.2014 09:09

Také tuto odpověď slyšíte od známých, když je chcete vzít s sebou na lekci? Nebo jste sami tím, kdo používá tento argument? A je tím kamenem, na kterém stavíte své přesvědčení jen vaše představa, že musíte všechny pozice provést minimálně tak, jako všichni ti "profi-jógíni" v propagovaných videích a na obálkách jógových magazínů nebo jste již jógu někdy opravdu vyzkoušeli, dokonce jste byli u více lektorů a na různých typech lekcí a všude se vám jen potvrzovalo, že ohebnost je tím rozhodujícím faktorem, bez kterého nemůžete zhluboka a plynule dýchat, soustředit se na přítomnost a dokonce ani relaxovat?

Jeden z předních ashtangových učitelů, David Swenson, kdysi řekl, že jóga není pro všechny, ale je pro každého, kdo o ní má zájem. A to samozřejmě neplatí jen pro ashtangu. Krása jógy a jógových pozic je v tom, že si je každý může přizpůsobit pro své aktuální možnosti a rozsahy. Jóga nepřikazuje cvičit pozice jedině v plném rozsahu, postit se desítky dnů nebo se odloučit od společnosti a odejít meditovat do jeskyně…..:-)
I takovou formu sice jóga může mít, ale vše jsou to jen možnosti, které jsou na výběr podle toho, která úroveň vám vyhovuje a za jakými výsledky míříte.
A z toho čistě cvičebního aspektu, jóga není gymnastika ani sport, ve kterém musíte být lepší, než druzí, jinak automaticky prohráváte. A kdyby ano, co by bylo tím rozhodujícím prvkem? Kam až se dokážete zamotat? Jak dlouho vydržíte stát na hlavě? Nebo možná jak hlasitě dokážete dýchat?

A co třeba, kdo bude víc spokojený? Nebo, kdo se dokáže cítit líp, ve svém těle? Kdo usne, když si přeje nebo se zbaví stresu, kdykoliv si jej nepřeje?

Možná, že nejste tak ohební, jak byste chtěli a možná, že to jediné, co se po lekci jógy stane, je, že budete mít lepší den.